MŰKINCSBIZTOSÍTÁSOK

Magunkról

Még 2010-ben egy galériás baráti beszélgetésen merült föl, hogy Magyarországon miért csak egy biztosító kínál "all risks" jellegű műkincsbiztosításokat (all risk's - minden kockázatra kiterjedő, ami a feltételekből nincs kizárva) A beszélgetés nyomán elkezdtünk ezen komolyan gondolkozni és az Allianz Biztosító bevonásával megalkottuk Magyarország időben második műkincsbiztosítási feltételét a hozzá tartozó díjképzéssel, műkincs szakértéssel és kárrendezési háttérrel együtt.
 
Ahogy egyre nagyobb magabiztossággal mozogtunk a galériák, múzeumok és művészek körében és ahogy a megkötött szerződések kapcsán elkezdtek a káresemények is bekövetkezni, megállapíthattuk, hogy a Magyarországi "all risks" feltételek túl sok kizárást tartalmaznak és nehéz nyugodt szívvel azt mondanunk a nemzetközi tapasztalatok alapján, hogy ezek a kötvények valóban minden esetben a biztosítottak által elvárt minden kockázatra kiterjedő fedezetet nyújtanak. És bár a következő időszakban egy harmadik magyarországi biztosító is megjelenik "all risks" jellegű műkincsbiztosítási termékkel a piacon (az Insurart szakmai támogatásával), számos megfontolás és szempont mutat arra, hogy minden jelentősebb gyűjtemény esetén érdemes a nemzetközi piac ajánlatait is figyelembe véve dönteni.
 
Legyen szó festményekről, műtárgyakról, vagy épp egy néhány száz tételből álló válogatott borgyűjtemény, avagy  több százezer dollárt érő muzeális gépjárműről, megfontolandó döntés lehet a globális piacról igénybe venni a biztosítást. Galériák, múzeumok és nagyobb magángyűjtemények biztosítási igénye esetén pedig evidens, hogy mielőtt meghozzuk a döntést a világ legnagyobb műkincsbiztosítóitól -egyebek mellett ilyen partnerei az Insurartnak a Lloyd's, a Hiscox, az AXA - is ajánlatot kell kérni.
 
Az Insurart nemzetközi kapcsolataival hozzáférést biztosít ezekhez a Magyarországon nem könnyen elérhető fedezetekhez és kötvényekhez. 
 
Az "érték: állandó fejtörő törődés és öröm" írta Mark Twain, ám e szofisztikált termékeknél nem szabad a "fejtörést" műkincsbiztosítási szakértő nélkül közvetlenül a biztosítóra bízni. A felelős, prudens, egyúttal költséghatékony megoldáshoz az Insurart a partner, részben egyedülálló nemzetközi tapasztalataink miatt, részben -hiszen magunk is a műtárgyak szerelmesei vagyunk - a felhalmozott szakértelmünk által nyújtott értéktöbblet okán, amellyel a döntéshozatal folyamatát támogathatjuk. 
 
Több biztosítást a